Vilvoorde 3
Staalbouw

Viaduct, Vilvoorde

Staalherstellingen en -verstevigingen

Het Viaduct van Vilvoorde is reeds in gebruik sinds 1978. Elke dag rijden er zo'n 150.000 voertuigen over, wat voor flinke slijtage zorgt, meer dan de ingenieurs in de jaren zeventig van de vorige eeuw hadden kunnen voorspellen. Daarom is een renovatie van het viaduct noodzakelijk.

De komende jaren zal het viaduct worden vernieuwd om de toekomstige veiligheid te waarborgen, de brug geschikt te maken voor uitzonderlijk transport en mogelijk in de toekomst een vierde rijstrook te openen. De staalherstellingen en -verstevigingen die hiervoor nodig zijn, zullen door Aelterman worden uitgevoerd.

De randvoorwaarden van de werken zorgen ervoor dat het een echt huzarenstukje wordt. De meeste werkzaamheden vinden immers plaats binnenin de twee brugkokers, waar de ruimte beperkt is. De grootste staalverstevigingen hebben een lengte van 12 meter en wegen tot 4,5 ton. Deze worden binnengebracht via een ingang aan het begin van de koker en moeten soms over een lengte van 900 meter worden getransporteerd tot hun definitieve plaats. Daar worden ze op de juiste plaats gemonteerd met behulp van op maat gemaakte robotarmen.

Daarnaast moeten we, gedurende veel van onze werkzaamheden, rekening houden met het verkeer dat nog bovenop de brug aanwezig is. De aanwezigheid van verkeer is niet altijd toegestaan voor het aanbrengen van de staalverstevigingen. Daarom zal er volcontinu worden gewerkt, waarvan een groot gedeelte in het weekend en tijdens de nacht.

Vilvoorde 2

Opdrachtgever

Stadsbader Contractors – Viabuild

Uitvoering

2023 - 2030

Bouwplaats

Viaduct, Vilvoorde

Nieuws over deze werf

Gelijkaardige werven

Al onze werven