Bruggen Kieldrechtsluis 2
Staalbouw

Kieldrechtsluis, Antwerpen

Bouw van twee stalen bruggen

DJI 0027

De stalen bruggen (2 identieke stuks) dienen voor de grootste sluis ter wereld, de Kieldrechtsluis in de haven van Antwerpen.

Elke brug weegt +/- 1.500 ton, is ongeveer 100 meter lang, 21 meter hoog en 15 meter breed.

De bruggen werden volledig voorbereid op de terreinen van Aelterman aan het Kluizendok in Gent. De werkzaamheden begonnen in de zomer van 2017. Na minder dan twee jaar vertrokken de bruggen als het ware ‘plug and play’ naar de werf. De staalconstructie werd volledig afgewerkt in het atelier zodat de brug in één stuk kon vertrekken naar de Kieldrechtsluis. Zo werden ook de assen reeds gemonteerd en zijn alle nodige elektromechanische onderdelen aangebracht op het terrein van Aelterman.

Het gaat om uitgebalanceerde basculebruggen waarbij het tegengewicht is ondergebracht in een diepe kelder. Hun draagstructuur bestaat uit een vakwerkligger. Er werd gekozen voor staal vanwege het belang van het gewicht van dergelijke bruggen. De bruggen uit S355- plaatstaal werden in het atelier samengelast, inclusief de orthotrope rijdekplaat.

Een technische ontwerpuitdaging bestond erin de vermoeiingsproblematiek die in dergelijke beweegbare havenbruggen speelt onder controle te krijgen. Rond de draaiassen werden zware gietstukken – met afgeronde overgangen – in de staalconstructie gelast. Voor tal van details werd een Pneumatic Impact Treatment voorzien om de vermoeiingsweerstand van de lassen te verbeteren.

Een andere uitdaging was de beperkte ruimte in de kist voor tegengewicht voor een goede balancering. Daardoor werd het tegengewicht grotendeels met stalen slabben in plaats van met beton uitgevoerd. Ook de montage omvatte enkele huzarenstukjes, zoals het inbouwen van de draaiassen, het plaatsen en transporteren op ponton en het inpassen in de kelderconstructie van het geheel. De bruggen zijn afgewerkt met een ingestrooide polyurethaanharsen rijvloer en voorzien van een conservering categorie C5M.

Similar references

All our references