Watersport
Staalbouw

Fiets- en voetgangersbrug over Watersportbaan in Gent ligt klaar op ons werkterrein!

In de haven van Gent ligt de nieuwe Annie Vande Wielebrug klaar om overgebracht te worden naar de Watersportbaan. De brug is 90 meter lang en 15 meter breed. Eind deze maand volgt een ingewikkelde en spectaculaire verhuisoperatie over het water.


Regio Gent

bovenaanzicht van de nieuwe Annie Vande Wielebrug© Dirk Verleyen

Fiets- en voetgangersbrug over Watersportbaan in Gent ligt klaar in de haven: "Spectaculaire verhuisactie over twee weken"

In de haven van Gent ligt de nieuwe Annie Vande Wielebrug klaar om overgebracht te worden naar de Watersportbaan. De brug is 90 meter lang en 15 meter breed. Eind deze maand volgt een ingewikkelde en spectaculaire verhuisoperatie over het water.

Aan de ateliers van Aelterman, in de Gentse haven, ligt de enorme nieuwe brug klaar voor transport. Het gevaarte weegt 230 ton, is gemaakt uit staal en meet 90 bij 15 meter. Eind deze maand vertrekt de brug in één stuk naar de Watersportbaan. Dat gebeurt via een ponton op het water. In de nacht van 3 op 4 november wordt de brug met 4 kranen uit de Ringvaart getild. De R4-binnenring zal dan tijdelijk afgesloten worden. Daarna volgt een speciaal transport tot aan de Topsporthal. Het hele proces zal enkele dagen duren, daarna moeten er nog ondersteunende werken uitgevoerd worden. De nieuwe Annie Vande Wielebrug maakt het voor Gentenaars uit wijken en deelgemeenten in het noorden veiliger en sneller om met de fiets naar het Sint-Pietersstation te reizen.

Aan de brug komen ook veilige oversteekplaatsen en onderdoorgangen. In het voorjaar moeten de eerste voetgangers en fietsers er kunnen passeren. "De Watersportbaan is ook voor joggers een belangrijke plek, we zorgen ervoor dat er zo weinig mogelijk conflicten zijn", stelde schepen Filip Watteeuw (Groen) eerder. Hij noemt de hele verhuisoperatie een echt huzarenstuk. Het bouwwerk zelf moet een nieuwe landmark worden in de stad. Het ontwerp werkt met veel lijnen, wie over de brug gaat kan ook over het water kijken. Het zal de gebruikers, naar schatting 3.000 per dag, een omweg van enkele kilometers besparen.

De Annie Vande Wielebrug vormt een ontbrekende schakel in de Westerringweg, een langere fietsverbinding. Om die helemaal af te hebben moet er wel nog een extra fietsbrug bijkomen. De stad voorziet die aan de Snepkaai. De brug over de Watersportbaan is vernoemd naar de eerste vrouw die een zeiltocht rond de wereld ondernam. Annie Vande Wiele groeide op in Gent en is onder meer ook bekend als auteur van reisverhalen. Vlaanderen en de provincie Oost-Vlaanderen betalen 3 miljoen euro voor het project, Gent komt met anderhalf miljoen euro over de brug.