Uitzonderlijk transport
De nieuwe Krommewalbrug over de Leie tussen Sluizeken en Ottogracht in Gent zijn naar hun plaats gebracht. Dat gebeurde op zaterdag 10 mei 2025 met een uitzonderlijk hoog transport door de stad. De brug wordt nu verder afgewerkt zodat deze belangrijke verkeersas in het centrum eind juni opnieuw bruikbaar is.
De nieuwe Krommewalbrug vervangt de voormalige brug uit de jaren ’90. De structuur van de oude brug was niet berekend op de vele verkeersbewegingen van het hedendaags verkeer. De nieuwe brug heeft dezelfde afmetingen maar is steviger. Het gaat opnieuw om een stalen brug uit twee delen. Een vast deel aan de oever nabij Sluizeken en een brugklap aan de zijde van Krommewal. De brug werd vervaardigd door Artes-Aelterman in haar atelier aan het Kluizendok in Gent.
De twee delen van de brug werden op 29 april 2025 per schip naar Handelsdok gevaren. Vanaf daar ging het transport op 10 mei 2025 verder over de weg. Meerdere alternatieven werden met de stad en anders betrokkenen zoals De Lijn en de hulpdiensten besproken. De voorbereidingen voor het transport startten al maanden geleden.
“Vandaag is een belangrijke mijlpaal voor deze opdracht”, weet projectleider Thibault Verfaillie van Artes-Aelterman. “Na de afbraak van de vorige brug hebben we de landhoofden aangepast om de nieuwe brug te ontvangen. Die is er nu zodat we verder alles in het werk kunnen stellen in functie van het herstel van de doorgang voor alle verkeer eind juni.”
Evident was het bereiken van de mijlpaal niet. Het wegtransport vroeg om buitengewone tijdelijke maatregelen zoals het verwijderen van de bovenleiding van de tram door De Lijn, het tijdelijk knippen van telecommunicatiekabels, het afsluiten van straten en het invoeren van parkeerverboden. Het veroorzaakte hinder voor de omwonenden en de bezoekers aan de stad.
Zware lasten
De twee brugdelen die door de stad werden gereden, hebben een gewicht van 40 en 48 ton. De transporten waren tot 13 meter hoog en 6,5 meter breed.
Een hijskraan legt de twee onderdelen in de loop van zaterdag 10 mei 2025 op hun plaats over de Leie. Dat is minutieus werk dat uitgevoerd wordt vanaf de Sluizekenstraat. Het hijswerk is zeer afhankelijk van de windsnelheid.
Beweegbare brug
De nieuwe Krommewalbrug is net als de vorige een ophaalbrug. Als dat nodig is, zal doorvaart mogelijk zijn. Maar omdat er op korte termijn geen bediening nodig is, wordt voorlopig geen elektromechanische uitrusting geïnstalleerd.
De onderdoorvaarthoogte voor de pleziervaart zal met de nieuwe brug verruimen van 2,20 naar 2,34 meter. De doorvaartbreedte blijft behouden op 7 meter. De brug heeft een breedte van xx meter die benut wordt voor een rijstrook in elke rijrichting en aan elke zijde een verhoogd liggend voetpad.
“Met de vernieuwing van de Krommewalbrug zetten we in op een garantie voor de mobiliteit in het Gentse stadscentrum”, zegt Peter De Meyer, waarnemend afdelingshoofd regio West bij De Vlaamse Waterweg nv. “De nieuwe brug is aangepast aan de noden van het wegtransport. De vrije ruimte onder de brug voor doorvaart is verhoogd met meer dan 10 centimeter. Dit is ten gunste van de pleziervaart. Als het nodig is, kan de brugklap worden opgehaald waardoor het transport van hoge ladingen via het water of de doorvaart van grotere schepen mogelijk blijft. Trouw aan onze doelstelling, hypothekeren we met de vernieuwing geen enkele optie voor de binnenvaart.”